Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO

0
0
Publicat:

Explozia cauciucului, în timpul mersului, poate fi o experiență foarte periculoasă. Multe accidente grave s-au produs în urma acestei situații. Iar frânarea bruscă te-ar putea costa viața.

S-a răsturnat cu maşina după explozia unui cauciuc Foto: ISU Argeș
S-a răsturnat cu maşina după explozia unui cauciuc Foto: ISU Argeș

Unul dintre semnele care apar în cazul în care o anvelopă, de pe partea din față, expodează atunci când mașina rulează este tremuratul volanului. Autovehiculul iese de sub control și tinde să se îndrepte către direcția părții în care a avut loc explozia.

Tot ce contează acum este reacția șoferului și capabilitatea lui de a redresa mașina.  

Pe roata din față când faci explozie, în primul rând realizezi faptul că ți-a explodat un cauciuc sau două, dacă ești mai ghinionist, prin faptul că volanul îți tremură foarte tare”, spune Viorel Teacă, un fost polițist din Sibiu, cu o experiență de peste trei decenii în sistem.

De asemenea, există diferențe mari între o explozie pe roata din spate și una produsă pe cea din față, ultima fiind mult mai periculoasă. „Pe roata din spate am făcut și eu (explozie n.r.), dar am redresat foarte bine mașina”, susține fostul polițist, pe TikTok.

Trei pași importanți

Viorel Teacă se bucură de o mare popularitate pe rețelele de socializare unde le oferă oamenilor diverse sfaturi. Clipurile sale sunt virale pe internet.

Recent, fostul polițist a explicat trei pași pe care trebuie să îi urmezi atunci când îți explodează roata din față în timpul mersului. Postarea sa a strâns pe TikTok peste un milion de vizualizări și sute de comentarii.

În opinia sa, lucrul cel mai important este ca șoferul să nu se piardă cu firea. Conducătorul auto trebuie să încerce să rămână pe banda sa.

Ce trebuie să faci când îți explodează cauciucul în mers Foto: Dan Ion/Facebook
Ce trebuie să faci când îți explodează cauciucul în mers Foto: Dan Ion/Facebook

Trebuie să îți păstrezi calmul, chiar poți să vorbești cu tine și să îți spui: «Calm, calm, sunt calm!». Strângi volanul foarte tare în mâini ca nu cumva să pierzi direcția de deplasare”, spune Viorel Teacă.

Nu se recomandă frânarea bruscă pentru că, astfel, se va pierde controlul autovehiculului.

Foarte important: să nu bruschezi frâna. Nu pui frână bruscă, fiindcă, practic, trebuie să realizezi că un cauciuc, cel puțin, nu mai face aderență cu solul, iar o frânare bruscă ar putea răsturna inclusiv mașina”, mai menționează fostul polițist.

Nu în ultimul rând, trebuie luate mai multe măsuri de precauție și după ce ai reușit să controlezi mașina. Se va semnaliza din timp intenția de oprire și se va parca autovehiculul într-o zonă sigură.

Când ai scăpat și zici că totul este în regulă, pasul numărul trei este la fel de important și anume: unde parchezi mașina. Trebuie să te asiguri că o faci cât mai mult în afara părții carosabile și să o semnalizezi. Iar dacă este pe timp de zi, inclusiv pe timp de noapte, să folosești și triunghiul”, concluzionează Viorel Teacă.

De regulă, un astfel de eveniment produce și alte pagube. De aceea, este recomandat să se apeleze la asistență rutieră, nu doar la montarea roții de rezervă.

Datorită tehnologiei, probabilitatea ca un cauciuc să explodeze a devenit mai mică în prezent. Totuși, proprietarii de autovehicule trebuie să verifice regulat presiunea pneurilor și să respecte încărcarea maximă admisă.

De asemenea, trebuie folosite anvelope conforme cu anotimpul și cu un grad de uzură peste cel minim acceptabil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite